Herkesin farklı farklı damak tatları ve zevkleri vardır. Eğer ki doğu bölgeli bir ailede dünyaya geldi iseniz besicilikten dolayı et, süt ve süt ürünlerine, Karadenizli bir ailenin çocuğu iseniz doğuştan balık sevdalısı ya da benim ki gibi Rodoslu bir dedenin, Bergamalı anneannenin torunu iseniz doğuştan sebze, ot, bolca meze hayranısınızdır. Yol kenarında Arapsaçı, Ebegümeci, Şevketi Bostan, Turp otu görüldü mü araba durdurulur otlar çakılar ile kesilip poşetlere konulur... Arapsaçı soğanla kavrulur üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir, Turp otu ise patates ile haşlanır sonrasında içerisine sarımsaklı zeytinyağı ve birazda limon eklenince sıcacık ekmekler içerisine banıla banıla yenir. Roka, marul, maydanoz, nanelerimizi kendimiz evimizde yetiştiririz tazecik toplar içerisine kırık peynirleri atıp az zeytinyağı ekledik mi yanına da bir porsiyon lazanya hem doyurucu, hem de daha hafif bir yiyecek olamaz gibi geliyor bana. Malum mevsimlerden yazdayız şu anda ot bulmak zor Selin sen bize mevsim sebzelerinden bi haber ver, salata yap derseniz de hay hay...
DENİZ BÖRÜLCESİ
Deniz börülcesi adından da anlaşılacağı gibi bir deniz yosunu ve içerisinde inanılmaz derecede antitoksidan barındırıyor. İyotun etkisi ile boğaz ve geniz rahatsızlıkları için birebir. Yaparken içerisine tuz eklemiyoruz en önemli lezzet bağdaştırıcısı ise her zaman ki gibi sarımsak. Deniz börülcesini Ege kıyılarında yaşayıp da bilmeyen yoktur herhalde diye düşünüyorum ancak içerisindeki sağlık atomu ve lezzeti ile bence yaz sofralarının vazgeçilmemesi gerek meze ve salatası olarak yerini almalı.
MALZEMELER / 2 PORSİYON
1 BAĞ DENİZ BÖRÜLCESİ
2 DİŞ SARIMSAK
1/2 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
1/2 ÇAY BARDAĞI LİMON
-Deniz börülcelerini kaynamış suda 10-15 dakika haşlıyoruz.
-Asıl dikkat edilmesi gereken yer ise börülceler haşlandıktan sonra sıkıca tutup içindeki daldan ayırma kısmında.
-Sarımsakları havanda dövüp zeytinyağı ve limon ile buluşturduktan sonra salatamız servise hazır.
FINDIKLI YOĞURTLU KABAK
Kabaktan hoşlanmayan insanları bile bilinçsizce kendine aşık edebilecek enfes lezzet. Kabağın yumuşaklığı, fındığın kıtırlığı ile buluşur.
MALZEMELER / 2 PORSİYON
3-4 ADET KABAK
5 YEMEK KAŞIĞI SÜZME YOĞURT
2 DİŞ SARIMSAK
2 AVUÇ FINDIK
ZEYTİNYAĞI
TUZ
-Kabaklarımızı soyduktan sonra teflon bir tava yardımı ile hafifçe soteliyoruz.
-Kabaklar sotelenirken yarım porsiyon fındığı havan yardımı ile un ufak olmayacak şekilde dövüyoruz.
- Ardından sotelenmiş kabaklarımızı, dövülmüş fındıkların içerisine ekleyip sarımsaklı yoğurdu üzerinde gezdiriyoruz kalan fındıkları ise süsleme amaçlı taneler şeklinde ekleyebiliriz.
NOHUT SALATASI
Nohut salatada nasıl bir şey dediğinizi duyar gibiyim. İçinde barındıracağınız bütün yeşillikler sizin yaratıcılığınıza kalsın önemli olan bol ekşi, hafif sert o tadı almanız bunun içinde en büyük yardımcı oyuncumuz tabiki de nar ekşisi.
MALZEMELER / 2 PORSİYON
1 SU BARDAĞI NOHUT
2 DOMATES
1 KIRMIZI SOĞAN
1/2 BAĞ NANE
2-3 ADET SALATALIK
1 ADET PAPRİKA BİBERİ
NAR EKŞİSİ
ZEYTİNYAĞI
-Nohutlarımızı bir gece öncesi suda bekletiyoruz ardından kullanacağımız gün haşlıyoruz.
-Geri kalan malzemeyi ister uzun uzun jüliyen, ister küp küp mire poix şeklinde doğranabilir.
-Nohutlar soğuyunca sebze, meyvelerimiz ile birleştirilir üzerine zeytinyağı ve bolca nar ekşisi eklenerek afiyet ile servis edilir.
Bu kadar salata, meze yeter biraz da yanlarına doyurucu bir tat olsun derseniz de karbonhidratlardan erişteyi öneriyorum. Anneannem genellikle tuzlu lor peynirini tavada sos haline getirip öyle servis etmeyi sever ancak benim tercihim kesinlikle lora hiç bir işlem uygulamadan içine biraz ceviz parçaları da ekleyerek yemekten yana. Hem doyurucu hem de inanılmaz hafif bu lezzetleri denemeniz dileği ile...
Görüş ve önerileriniz için: [email protected]
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |